top of page
Yazarın fotoğrafıUtku Inan

Kontrolsüz ısıl işlem Hyundai ve Kia'nın başını ağrıtıyor!

İki uzak doğulu otomobil devi son bir ayda aynı ısıl işlem sorununa bağlı olarak toplam 330.000 aracı kapsayan bir geri çağırma sürecine başladı.

Kia ve Hyundai hangi modelleri geri çağırıyor?


Geçen ay Kia, piston segmanı (sekmanı) ısıl işlem sorunu nedeniyle 147.000'den fazla 2020 ve 2021 üretimi Soul ve Seltos SUV'u geri çağırdı. Otomobil üreticisi, konuyla ilgili potansiyel olarak dört yangın raporu olduğunu bildirdi.



Bu ay ise (05 Mayıs 2021) Hyundai 2 litrelik motorlara sahip 187.000 adet 2019 ve 2020 model Elantra ve 2019-2021 üretimi Kona ve Veloster'leri geri çağıracağını bildirdi.


Hyundai ve Kia, 2021 yılının Haziran ayı sonlarında araçlarını muayene için yerel servislere götürmeleri konusunda araç sahiplerini bilgilendirecek. Tüm araçlara, ilgili sorunun belirtilerini izlemek için "Piston Segmanı Gürültü Algılama Sistemi" (PNSS) kontrol yazılımı yüklenecek. Bu yazılım ilerleyen zamanlarda olası hasara ilişkin kullanıcıyı uyaracakmış. Şayet inceleme sırasında hasar tespit edilirse, motor ücretsiz olarak değiştirilecek imiş.



Piston sekmanı nedir?

Piston segmanı, içten yanmalı, 2 zamanlı ve 4 zamanlı motorlarda silindir bloğu içinde hareket eden piston ya da pistonların üzerine açılmış segman kanallarının içinde çalışan gri dökme demirinden ya da çelik alaşımlarından yapılan halka biçimindeki parçalardır. Segmanlar, sıkıştırma zamanı sırasında silindir içerisine alınan havanın kartere sızmasını engelleyerek kompresyonun oluşmasını sağlar. Karterdeki yağın ve havanında silindir boşluğuna sızmasını engeller. Genel olarak motorlarda kompresyon segmanı ve yağ segmanı olmak üzere 2 çeşit ve 3 adet segman bulunur. Segmanların otomobil kullanılmaya başladıktan belli bir süre sonra aşınması veya tahrip olması durumunda silindir bloğu içine sızan motor yağı benzinle karışarak yanar ve motor yağ eksiltir, çevre kirliliğine sebep olur. Sıkıştırma zamanı esnasında sızdırmazlığı tam sağlayamayan segmanlar motorun performansının düşmesine neden olur.


Kısa bir wiki bilgisi sonrası soruna bir göz atmaya çalışalım. Piston segmanlarına uygun şekilde ısıl işlem yapılamadığında, bu yağ sızıntılarına, pistonun sıkışmasına ve olası yangınlara neden olabilir.


İki üretici tam detay vermemek ile birlikte Hyundai, halkaların çok sert olabileceğini ve motor silindirini aşındırarak parçalanabileceğini söylüyor.


Piston segmanları ciddi sürtünmeye ve aşınmaya maruz kaldığı için ısıl işlemleri çok önemli. Üst düzey motorlarda PVD kaplamalar ön plana çıkarken seri üretim araç motorlarında ise klasik çekirdek sertleştirme ısıl işlemleri östemperleme, martemperleme veya yüzey sertleştirme olarak nitrasyon kullanılıyor.


Bu soruna neden olan ısıl işlem tipini ilerleyen günlerde öğrenmeye çalışacağım. Hatta bu segmanların ülkemizden tedarik edilme olasılığını da irdeleyeceğim.


Tasarım veya ısıl işlem hatası?

Hata ısıl işlem tasarım eksikliği (tamamen yanlış sertlik ve spesifikasyon seçimi) olabileceği gibi düzgün seçilmiş ısıl işlem detaylarına uyum göstermeyen ısıl işlemde olabilir. Her iki durumda da CQI-9 sürecinin iyi yönetilmediğini söylemek haksızlık olmaz.


Kıssadan hisse...

Hyundai ve Kia'nın yaşadığı bu sıkıntı derinlemesine incelendiğinde ısıl işlemci ve sonrasında ki zincirin iyi yönetilmediği ve kontrol altında olmadığı gerçeği su yüzüne çıkacaktır.


Bir satın alma mühendisi, bir yönetici veya bir şirket sahibinin ısıl işlemciyi seçerken ne kadar özenli olması gerektiğine dair önemli, yaşanmış bir olay bu.


Sizin ısıl işlemciniz nasıl? CQI-9 gibi bir süreç yönetimine sahip mi? Fırın SAT ve TUS'larını yapıyor mu? Laboratuvar ekipmanları yeterli, çalışanları yetkin mi? Bunun gibi birçok soruya cevap aramak ürünün geleceği için çok önemli.

1.848 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page